Bij https://www.tpamsterdam.nl/mondhygienist kun je voor tal van behandelingen terecht. Wat doe een mondhygiënist eigenlijk? In deze blog vertellen we je er graag meer over. 

Taken van de mondhygiënist

Wil je een mondhygiënist worden of ga je er binnenkort naar toe? We hebben even een aantal punten voor je onder elkaar gezet, die vertellen over het beroep van mondhygiënist. 

De werkzaamheden van een mondhygiënist: 

  • Het uitvoeren van de eerste mondchecks
  • Het reinigen en helpen beschermen van het gebit van patiënten (bijvoorbeeld het verwijderen van tandplak of het aanbrengen van fluoride)
  • Patiënten van alle leeftijden voorlichten over de juiste gebitsverzorging
  • Patiënten te helpen behandelen en een goede mondhygiëne te bevorderen.

Wat doen mondhygiënisten?

De taken van een mondhygiënist bestaan uit het uitvoeren van de eerste screening van patiënten, het reinigen van het gebit (bijvoorbeeld het verwijderen van tandplak) en het adviseren van patiënten over mondhygiëne en preventieve zorg. Je helpt tandartsen ook bij het bepalen van behandelingen voor tand- of tandvleesaandoeningen en behandelt tandheelkundige noodgevallen.

Vaardigheden van een mondhygiënist

Als mondhygiënist moet je betrouwbaar zijn en in staat om vertrouwen op te bouwen bij patiënten van alle leeftijden. Je moet een grondige kennis hebben van de relevante gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en een goed oog voor mondziekten en -afwijkingen. 

Behoorlijke verantwoordelijkheden

Mondhygiënisten zorgen ervoor zorgen dat patiënten zich zo comfortabel mogelijk voelen voor hun onderzoek. Tandheelkundige instrumenten moeten op de juiste wijze gesteriliseerd worden. Het uitvoeren van eerste mond screenings en het controleren van de mondhygiëne geschiedenis is een belangrijke taak. Ook is het vaststellen van aandoeningen zoals gingivitis, cariës of parodontitis is essentieel onderdeel van de job. 

Patiënten van alle leeftijden voorlichten over goede gebitsverzorging (door bijvoorbeeld goede poetstechnieken te laten zien) is een zorgtaak die de mondhygiënist niet vreemd is. 

Dit en meer dingen doet de mondhygiënist voor jou. Als je zelf een mondhygiënist wilt worden, moet je je informeren over mogelijke opleidingen. 

Lees meer interessante blogs op onze site over gezondheid en dergelijke. Zo ben je steeds op de hoogte.