Rondom het ziekenhuis

Multidisciplinaire ziekenhuizen in Nederland

ziekenhuiskamer

Multidisciplinaire ziekenhuizen in Nederland

Geplaatst op

Nederland kent vele ziekenhuizen. De meeste ziekenhuizen hebben verschillende medische disciplines waaronder een verloskundigenafdeling, een oncologische afdeling, een KNO-afdeling, et cetera. Grote gemeenten in Nederland hebben doorgaans ook grote(re) multidisciplinaire zorginstellingen. In deze blog nemen we de grootste ziekenhuizen van Nederland onder de loep.

Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is een van de grootste ziekenhuizen van Nederland met meer dan duizend bedden. Er zijn verschillende disciplines gevestigd aan het Academisch Medisch Centrum. Zo vind je hier bijna alle disciplines, behalve tandartsen. Hiervoor kun je het beste naar een onafhankelijke praktijk. Deze kun je eenvoudig vinden in Google door te zoeken naar “tandarts amsterdam”. Fysiotherapie wordt daar wel aangeboden, maar je kunt ook hierbij vaak sneller terecht bij een onafhankelijke praktijk.

Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam

Het Erasmus Medisch Centrum is het grootste ziekenhuis van Nederland met ruim 1.350 bedden. Het is een universitair medisch centrum wat inhoudt dat er naast professionals met jarenlange ervaring ook studenten werken die de nieuwste technieken en behandelmethoden kennen. Het gaat hierbij om de opleidingen neurochirurgie, cardiologie en kinderoncologie.

Universitair Medisch Centrum Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen is, net als het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, een ziekhuisinstelling waar ook studenten in verschillende specialisaties binnen de zorg ook werkzaam zijn en hun opleiding kunnen volgen. Het bijzondere aan het Universitair Medisch Centrum Groningen is dat zij als een van de weinige ziekenhuizen in de wereld in staat zijn om alle bestaande orgaantransplantaties uit te voeren. In Nederland is het Universitair Medisch Centrum Groningen zelfs het enige ziekenhuis waar dit mogelijk is.

Waarom UMC’s?

UMC’s of Universitair Medische Centra waar bovenstaande tot behoren zijn bijzonder omdat ze erg complexe en nieuwe behandelingen uitvoeren die doorgaans niet in een “normaal” ziekenhuis kunnen worden gedaan/uitgevoerd. Dit heeft te maken met het feit dat de combinatie van het ziekenhuis met een universiteit ervoor zorgt dat er voldoende kennis in huis is voor complexere specialismen zoals gentherapie, neurochirurgie en orgaantransplantaties.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden