Misschien vind je het luguber om over je uitvaart na te denken en sluit je snel een uitvaartverzekering af met de gedachte dat je er dan maar van af bent. Toch zijn er veel verschillende verzekeringen mogelijk, ieder met zijn voor- en nadelen. Om een pakket te kiezen met de juiste voorwaarden, zodat het bij je past, is misschien toch niet zo’n makkelijke opgave. Je moet dus de begrafenisverzekering vergelijken, maar hoe doe je dat?

Allereerst is het belangrijk te beschouwen welk pakket past bij je verwachtingen. Je kunt gaan voor:

  • Het naturapakket
  • De kapitaalverzekering
  • De sommenpolis

Het naturapakket

Dit pakket omvat producten en diensten, maar bevat daarnaast meestal ook een vrij te besteden bedrag. Dit kan de kosten dekken van eventuele speciale wensen die je hebt. Bij een naturapakket bij Dela, Monuta of PC Hooft ben je min of meer gebonden aan de uitvaartonderneming die je verzekeraar aanbiedt. Een andere uitvaartondernemer kiezen is wel mogelijk, maar de voorwaarden zijn zeer onaantrekkelijk.

De kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering ben je ervan verzekerd dat nabestaanden het bedrag dat wordt uitgekeerd enkel aan de uitvaart kunnen besteden. Je hebt zelf de keuze welke uitvaartverzorger je wilt hebben.

De sommenpolis

Bij de sommenpolis krijgen je nabestaanden ook het vaste bedrag uitgekeerd. Het verschil ten opzichte van de kapitaalverzekering is dat je nabestaanden zelf mogen kiezen waar ze het geld aan besteden. Ze zouden er bij wijze van spreken ook mee op vakantie kunnen gaan.

Naast dat je de verschillende soorten begrafenisverzekeringen met elkaar moet vergelijken, zijn er nog een aantal andere factoren die mee kunnen spelen in je keuze:

De kosten van je uitvaart

Misschien heb je al enigszins in gedachte welke uitvaartwensen je hebt en hoeveel dit allemaal gaat kosten. Op deze manier weet je ook voor welk bedrag je verzekerd moet worden. Heb je al een uitvaartverzekering? Ga dan nog eens na of deze werkelijk al de kosten kan dekken.

Uitvaartverzorger kiezen

Je bent bij iedere verzekeraar in principe vrij om je uitvaartverzorger te kiezen. Een naturaverzekering die afgesloten is bij Monuta, PC Hooft of Dela biedt je ook deze mogelijkheid, maar keert in dit geval wel een veel lager bedrag uit.

De premie

Misschien sluit je een verzekering af met een lage aanvangspremie, maar dit garandeert uiteindelijk niet of je in de loop der jaren goedkoop uit bent. Let dus goed op of de premie gedurende de looptijd van de verzekering hetzelfde blijft. Uitvaarten kunnen in de loop der jaren duurder worden, waardoor de verzekeringen soms ook de premies omhoog krikken. Indien je een naturaverzekering hebt afgesloten, zal je pakket de premie bepalen. Bij de grotere verzekeraars ben je vaak goedkoper uit, omdat zij je een uitvaart kunnen bieden met meer voordeel. Een kleinere ondernemer kan dit niet. Hoeveel je voor de premie betaalt is overigens ook afhankelijk van je leeftijd en de lengte van de periode waarin je premie betaalt. Vaak kun je bijvoorbeeld als 75-plusser enkel nog een verzekering tegen koopsom afsluiten.