Als je een of meerdere kinderen hebt met autisme, dan kost dit veel tijd en energie. Je wilt ze het liefst helpen waar dat kan, en doet dat ook met alle liefde. Deze tips kunnen je helpen om het hoofd boven water te houden, zodat het een stuk gemakkelijker is voor jou en je kind.

  1. Neem je kind mee naar buiten, hoe uitgeput je ook bent. Het is belangrijk voor het kind om veel buiten te zijn en genoeg vrije tijds activiteiten te hebben.
  1. Sluit je aan bij een oudergroep en probeer ouders van kinderen te vinden in vergelijkbare situaties. Deze mensen kunnen je veel informatie en tips geven en het is bovendien een kans voor jou en je kind om nieuwe connecties te maken.
  1. Schrijf je in voor autismebegeleiding. Met professionele begeleiding kun je thuis of in groepen hulp krijgen om het omgaan met autisme te verbeteren.
  1. Als je het je kunt veroorloven, huur dan een advocaat in om het schoolprogramma van je kind te bekijken. Je advocaat kan gebieden zien die moeten verbeteren, of kan je geruststellen dat ze alles doen wat ze kunnen voor je zoon of dochter.
  1. Doe vrijwilligerswerk op school of bied aan om een klasmoeder te zijn, indien mogelijk. Dit is een geweldige manier om de leerkracht van je kind en de schoolbestuurders beter te leren kennen. Daarnaast kun je ook vrienden maken met andere ouders.
  1. Hoe moeilijk je kind ook kan zijn, neem elke mogelijke kans voor oppas aan en stap er even uit. Je hebt af en toe een avondje vrij van autisme nodig. Zelfs als het voor een paar uur is, zal een pauze helpen.
  1. Informeer je vrienden en familie over wat er in je huishouden gebeurt. Misschien is het erg lastig geweest om met mensen die niet in hetzelfde schuitje zitten te praten over wat het opvoeden van een autistisch kind werkelijk inhoudt. Het is tijd om ze te vertellen en om de steun te vragen die je nodig hebt, ook al is het maar een oor om naar te luisteren.
  1. Doe mee aan een autismewandeling in je buurt. Het is enorm krachtig om zoveel families te ontmoeten. Het zal je kracht geven.
  1. We kunnen dit niet genoeg benadrukken – zorg voor jezelf, niet alleen voor je kind. Autisme is een marathon, geen sprint. Je bent het aan jezelf en je kind verplicht om gezond en gelukkig te zijn. Doe wat nodig is om er te komen.