Er is een constante druk om op je best te presteren en er op je best uit te zien. Mede daardoor worden injectables ieder jaar populairder. Met die stijgende populariteit horen cosmetische chirurgen steeds vaker de vraag of Botox hetzelfde is als een filler. Dit is niet het geval, al hebben ze wel een aantal zaken gemeen met elkaar:

  • Ze worden gekwalificeerd als minimaal invasieve procedures, waar geen herstelperiode voor staat.
  • Het zijn alternatieven voor chirurgische procedures en stellen de noodzaak uit voor grotere ingrepen zoals een facelift of ooglift.
  • De resultaten kunnen er zeer natuurlijk uitzien, mits uitgevoerd door een goed opgeleide en ervaren specialist zoals Annebeth Kroeskop in Amsterdam.

Botox tegen dynamische rimpels

Het grote verschil tussen Botox, of injectables die botuline toxine bevatten, en cosmetische fillers is de werkzaamheid en daarmee het type rimpels wat ze kunnen verhelpen. Botox is een neurotoxine dat de spieren tijdelijk ontspant, waardoor je minder rimpels en lijntjes ziet als je je gezichtsspieren aanspant. Dit worden dynamische rimpels genoemd en zijn bijvoorbeeld te zien als je fronst en lacht. De neurotoxinen in Botox hebben vrij weinig  effect op de rimpels die je ziet in een ontspannen gezichtsuitdrukking.

Fillers tegen statische rimpels

Cosmetische fillers zijn wat sterker dan neurotoxinen en hebben een liftende werking. Ze verbeteren bepaalde uiterlijke kenmerken in een ontspannen toestand. Denk hierbij aan het weghalen van wallen en donkere kringen om je ogen, het creëren van vollere lippen en het wegwerken van ingevallen wangen. Dit komt doordat de samenstelling van fillers anders is, wat meer aansluit bij de natuurlijke ondersteuning van de huid. Deze bestaat uit collageen, vet, elastine en hyaluronzuur. De meest populaire fillers vandaag de dag (zoals Juvederm) gebruiken vooral hyaluronzuur.

Wat levert de beste resultaten op?

Als je overweegt om injectables te nemen wil je natuurlijk weten wat de beste resultaten oplevert. De meeste specialisten zullen aanraden om een combinatie van Botox of vergelijkbare middelen en Juvederm te gebruiken. Beide zullen verschillende imperfecties oplossen met een natuurlijk resultaat, zonder dat ze elkaar gaan tegenwerken.