Botox heeft verschillende toepassingen: in de medische wereld wordt het bijvoorbeeld gebruikt om bepaalde spieraandoeningen te behandelen en in de cosmetische wereld om rimpels te verwijderen door de spieren tijdelijk te verlammen. In dit artikel behandelen we een aantal opvallende feiten over botox die je waarschijnlijk nog niet wist, maar eerst een korte introductie:

  • Botox is gemaakt van een neurotoxine genaamd botulinetoxine dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum toxine.
  • Botox is de populairste niet-chirurgische behandeling
  • Botulinetoxine wordt gebruikt om fijne lijntjes en rimpels te verminderen door de onderliggende spieren te verlammen.
  • Botox wordt ook toegepast om overmatig zweten, migraine, spierstoornissen en andere spierklachten te behandelen.
  • Botulisme, een ziekte veroorzaakt door botulinetoxine, kan ademhalingsproblemen veroorzaken en dodelijk zijn.
  • Slechts 1 gram botulinetoxine kan meer dan 1 miljoen mensen doden. Twee kilogram zou de hele menselijke bevolking kunnen doden.

Botulinetoxine is giftig bij hoge concentraties, maar omdat cosmetisch artsen in ziekenhuizen en privéklinieken extreem lage concentraties botox inspuiten is de kans op bijwerkingen minimaal. Hieronder benoemen we een aantal feiten die je waarschijnlijk nog niet wist over botox:

1.      Ontdekt in de 19e eeuw

In Amerika werd botox pas in 2002 goedgekeurd door de Voedsel- en Warenautoriteit als cosmetische behandeling, maar botulinetoxine werd al in de 19e eeuw ontdekt.

2.      Botox vermindert zweten

Door botox te injecteren in het gebied met overactieve zweetklieren kan overmatig zweten verminderd worden. Daarnaast wordt het ook toegepast om chronische migraine, een overactieve blaas en gekruiste ogen te behandelen.

3.      Botox is niet permanent

Na 6 maanden is de botox uitgewerkt, dus artsen raden over het algemeen een schema van injecties aan. Gelukkig wordt botox steeds beter betaalbaar en zijn behandelingen snel en eenvoudig.

4.      Botox is een van de veiligste cosmetische behandelingen

Ondanks dat botulinetoxine in hoge concentraties giftig is, is een botox behandeling een van de veiligste en meest effectieve die er is. Vanwege de lange geschiedenis en het uitgebreide onderzoek dat naar de stof verricht is, weten we vrijwel alles over de beste toepassingen en mogelijke bijwerkingen.